Waarom een racelicentie?

Een racelicentie is nodig om te mogen deelnemen aan wedstrijdraces bij o.a. de Zomer Avond Competitie (ZAC, RSZ Motorsport). De racelicentie is ook geldig bij andere organisaties. De ZAC noemt het ook wel de TOMS (Training en Opleiding Motor Sport). Dit is al 20 jaar het voorportaal voor deelname aan de populaire Zomer Avond Competitie (ZAC) motorraces. Door het volgen van de opleiding behaalden onnoemelijk veel deelnemers hun startbewijs. Bekende motorcoureurs, zoals Johan van de Wal, Lex van Dijk en Cees Doorrakkers stonden aan de basis van deze cursus.

De opleiding

De racelicentie cursus  is een uitgebalanceerde eendaagse raceopleiding waarbij theorie en praktijk elkaar afwisselen. Je volgt de cursus met je eigen motorfiets. Om o.a. de ideale lijn techniek te leren, wordt er in 6 intensieve sessies van 20-30 minuten getraind. Instructeurs rijden je afwisselend voor of na en corrigeren jouw rijtechniek tussentijds in de pitstraat.

Iedere sessie wordt direct gevolgd door een evaluatie van jouw prestaties en gereden rondetijden. In de middag volgt er ook training in remmen, sturen, start- en inhaaltechniek. Rijtijd op de baan: circa 135 minuten!

Theorie en ondersteuning

Tijdens de dag krijg je voor iedere sessie een theorieles. Tijdens deze theorieles wordt er informatie gegeven wat de sessie daarop gebruikt gaat worden.

Dit volg je samen met de instructeurs, zodat je daarna met vragen bij jouw instructeur terecht kan.

Het gaat er deze dag niet om wie er het snelste is, belangrijk is of jij veilig en met respect kunt deelnemen aan een wedstrijd met andere rijders. Overtuiging van inhalen, een juiste houding van het lichaam en de juiste lijnen rijden is daarbij een belangrijk onderdeel.

Instructie

Tijdens de theorielessen voorafgaand aan iedere sessie, zullen de volgende onderdelen goed onderbouwd behandeld worden: kijk- en stuurtechniek, zithouding / knee down, druk- en lastenwisseling, aansturen gascontrole, remtechniek in de bochten, wedstrijdprocedures, vlagsignalen en wederzijds respect / rijgedrag op de baan.

Ben je bang dat je het niet gaat halen omdat je geen of weinig ervaring hebt? Dan adviseren wij om eerst eens deel te nemen aan onze rijvaardigheidstraining. Geef aan dat je graag wilt doorgroeien naar grotere circuits. De instructeurs zullen de rijvaardigheidstraining aanpassen en jou persoonlijk verder helpen.

Startjes. Leuk, spannend en heel erg gaaf!

Aan het eind van de dag worden er, ter voorbereiding op de wedstrijden, enkele startsprintjes verreden. Deze worden in kleine groepjes en over een beperkte afstand geoefend. Tijdens de cursus is er in groepsverband gelegenheid om enkele ZAC wedstrijden vanaf het pitdak te volgen. Gelijktijdig geeft de instructeur tekst en uitleg over de te volgen procedures. En zo kunnen de cursisten die daadwerkelijk willen gaan racen zelf aanschouwen wat de ZAC zo bijzonder maakt: raceplezier in optima forma!

CircuitFotografie

Marcel van den Hoven, eigenaar van CircuitFotografie is de vaste fotograaf van 2 The Experience. Marcel is altijd aanwezig om foto’s te maken. Ga naar www.circuitfotografie.nl voor zijn foto’s en impressies.

Voorwaarden & certificaat?

Je kan de racelicentie-training deelnemen met een standaard straatmotor, maar dit mag ook met een circuitmotor. Voor de cursus zijn er wel enkele adviezen / voorwaarden waaraan de motor moet voldoen. Lees de voorwaarden van deelname goed door. De motor moet technisch in orde zijn, maar de kleding is ook niet geheel onbelangrijk!

Op het eind van de dag wordt iedere cursist op zijn vaardigheden beoordeeld. Het is immers van belang dat iedereen veilig en verantwoord kan deelnemen aan wedstrijden. Wie de dag met goed gevolg afrondt, ontvangt zijn of haar certificaat. Hiermee kan direct een wegracelicentie worden aangevraagd bij o.a. de ZAC en OWCup.

Lees hier de voorwaarden.

Inschrijven

Inschrijven is mogelijk, klik hier en ga direct naar de agenda.